Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışıyor?

bireysel emeklilik sistemi, bes



Ülkemizdeki yatırım araçlarının kıtlığı herkesçe malum. Kripto paraların akıbeti ise hiç güven vermiyor. Bankların faiz oranları yerlerde. Altın Gümüş Dolar Euro gibi döviz ve emtialar ise tabiri caizse don lastiği gibi esnek iniyor çıkıyor. Ne yapacağız?


Ben paramı paranın bir kısmını -büyük bir kısmını- daima bir yerlere yatırıyorum. Özellikle belirteyim; asla tek bir kanala yatırım yapmıyorum. Paranızı mutlaka birden fazla araca yatırım yaparak kullanın. Ne demişler? Yumurtalarının hepsini aynı sepete koyma..


BES dediğimiz, Bireysel Emeklilik Sistemi de ülkemizde devletimiz tarafından desteklenen yeni bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Ben de iki aydır bu sisteme dahil oldum.


Nedir bu BES?

BES bir yatırım/tasarruf aracıdır diyebiliriz. Sisteme 10 yıl gibi bir süreyle kendinizin belirlediği bir rakamla dahil olursunuz. Örneğin her ay 1000₺ vermek istiyorsunuz. Devlet de buna %30 oranında bir destek verir. Sistem sizden 1000₺ alır ama hesabınızda 1300₺ olarak birikim yapılmaya başlanır.

1000₺'yi her ay evde bir kenara koysanız, 1000₺ olarak kalır. 3 ay sonra 3000₺'niz olmuş olur. Fakat bunu BES'de biriktirirseniz; 3 ay sonra 3900₺ paranız olmuş olur.


BES 'in avantajları 

+ Devlet tarafından destekleniyor olması en büyük avantajı. Paranıza asla bir şey olmaz. 

+ %30 'luk devlet desteği kazancınızı katlar.

+ Paranızı istediğiniz zanan geri çekerek sistemden çıkabilirsiniz. 10 sene beklemek istemeyip herhangi bir yıl çıkmak istediniz. Devletin desteği hariç, yatırdığınız parayı geri alabilirsiniz.


BES 'in dezavantajı

- Dezavantaj olarak sayabileceğim tek şey, ülkemizdeki enflasyon belası maalesef. Örneğin bu günün 30.000₺'si 10 sene sonra da aynı değerde olmayacaktır. O paranın alım gücü düşer. Bu yüzden 10 sene bana çok uzun bir süre gibi geliyor..



Yorumlar