Korkunç! Dolap Uygulaması Komisyon Oranını %40 Yaptı!

Dolap, uygulama, satış, komisyon 40, fiyat 16


Bugün de Dolap uygulamasının yeni komisyon oranına ve ürünler için belirlediğiniz satış fiyatının taban rakamına 16₺ kuralı getirmesine sinirlendim. Bu konuda yalnız olmadığımı da biliyorum.


Artık herkesin bildiği ama bilmeyenlerin de olduğunu varsayarak; Dolap uygulamasının Trendyol 'un bir oluşumu olduğunu ve burada artık kullanmadığınız sıfır ve ikinci el eşyaların satıldığını hatırlatarak başlayayım. Benim de aktif olarak kullandığım ve bugüne kadar -tam rakamı hatırlamamakla birlikte- 700₺ civarı bir satış yaptığım, severek kullandığım bir uygulamaydı bu Dolap uygulaması. Ta ki yeni kararlar aldıklarını öğrenene kadar.


İnsanlar bu tür uygulamaları ek gelir elde etmek veya evlerindeki fazlalıklardan kurtulmak için kullanıyor. Bizzat tanıdığım, kullanan birçok öğrenci arkadaşım da var. Okudukları kitapları satarak, eğitimlerine destek olmaya çalışıyorlar. Fakat yeni karar herkesi engelledi. Eskiden %10 olan komisyon oranının bir gecede %40'a çıkması ve alt limitin 10₺'den 16₺'ye çıkarılması, hakikaten kabul edilebilir bir şey değil.


Olayı daha kolay anlamanız için bir örnekle devam edeyim;


Güncellemeden önce;


Bir kitap satışı yapacağınızı düşünün. Ürünlerinize belirleyeceğiniz taban satış fiyatı 10₺. Siz bu kitabı 10₺'ye ekliyorsunuz. %10 komisyon alındığı için, sizin bu kitaptan kazancınız 9₺ olarak hesabınıza geçiyordu. Bu kabul edilebilir bir rakamdı.


Güncellemeden sonra;


Şimdi tekrar bir kitap satışı yapacağınızı düşünün. Ürünlerinize belirleyeceğiniz taban satış fiyatı artık 16₺. Siz bu kitabı 16₺'ye ekliyorsunuz. %40 komisyon alındığı için, sizin bu kitaptan kazancınız 9,5₺ oluyor.


Şimdi rakamlara baktığınız zaman sanki 50 kuruş kâr var gibi görünüyor ama birde alıcı tarafından konuya bakınız.


İlk örnekte 10₺ satış fiyatı + 9₺ kargo ödeyen alıcınız, kitaba 19₺'ye sahip olmuş oluyor. 


İkinci senaryoda ise 16₺ satış fiyatı ve + 9₺ kargo ödeyen alıcınız, busefer bu alışverişe 25₺ vermiş oluyor. 


Yani sizin satış yapma oranınız düşüyor. Alıcılar şöyle düşünür; 25₺ vereceğim ve ikinci el kitap alacağım. 5₺ daha veririm, sıfır kitap alırım. Bu insanın doğasında vardır. Ben de böyle düşünürüm, siz de böyle düşünürsünüz. 


Umarım bu hatadan biran önce dönülür çünkü bu karar, Dolap uygulamasını ölü kasaba diye tabir edeceğim; sadece üyelerin olduğu ama hiçbir satışın olmadığı hayalet bir yere dönüştürür.


Peki Dolap uygulamasına alternatif uygulama var mı?


Elbette ki var. Rakip olarak ilk akla gelen Gardrops uygulaması. Henüz yeni bir uygulama olduğu için sistemi tam oturtamamışlar ama gelişeceğe benziyor. Gardrops'da satışlarınızın hiç birisinde komisyon ödemezsiniz. 10₺'ye satıyorsanız, 10₺'nin tamamı sizindir. Kargolama olayında da kendilerini geliştirirlerse, iyi bir noktaya geleceğe benziyorlar. PTT kargo ile ücretsiz gönderim sağlıyorlar fakat diğer kargo firmaları ile şimdilik anlaşamamışa benziyorlar. 


Yorumlar